fredag 17 juni 2011

Lahmacun och en kall Miller!

Världens godaste pizza!


Ingredienser

Portioner: 6 stycken
DEG:
3 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 tsk salt
6-7 dl vetemjöl
FYLLNING:
400 g lammfärs
1 1/2 msk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
peppar från kvarn
2 medelstora gula lökar
2 medelstora skalade och urkärnade tomater
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 liten stark chilifrukt
2 medelstora klyftor vitlök
2 1/2 dl hackad bladpersilja
2 dl hackad färsk mynta
3-4 kvistar timjan eller 1 tsk torkad


Lahmacun (lammfärs på deg)

Publicerad 2003-03-11 10:35
Degreceptet varierar, enkel pizzadeg som här går bra. Blanda fingervarmt vatten med jästen. Rör i mjöl och salt och arbeta degen. Låt den jäsa i bunken cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda lammfärs, tomatpuré, salt och peppar i en bunke. Finhacka alla grönsakerna - vitlöken kan pressas - och örterna och tillsätt till färsen. Blanda väl och ställ den kallt i en halvtimme. Provstek gärna en klick för att kolla sälta och kryddning.
Dela degen i 6 bitar och kavla ut dem tunt, två i taget till varje plåt. Bred ut en handfull av färsen i ett tunt, jämnt lager på den utkavlade degen. Grädda i övre delen av ugnen. Kanterna ska ha gyllenbrun färg, det tar 8-10 minuter.
Lahmacun kan ätas med kniv och gaffel på tallrik med rödlökssalladen. Eller servera den som kurder brukar: Lägg rödlökssallad, mynta, persilja och rucola på; rulla ihop och bit.



Rekommenderar mer chili och lite mer tomatpuré, servera med rödlöks sallad och pressa citron över pizzan. En klassisk Turisk pizza som slår alla jävla ost och fett berg med häst längder!!! Min nya favorit rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar